Дата: 03 Дек 2024
Бъдни вечер е един от най-любимите и най-топли семейни християнски празници. За Бъдни вечер съществуват традиции, които се спазват в българските семейства от векове. В различни краища на България, Бъдни вечер се нарича с различни имена – Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа и други.
Според традицията трапезата в тази вечер трябва да е тържествена, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости. Ястията трябва задължително да са постни и да са нечетен брой. Приготвят се празнична пита с късмети, ошав, баница с тиква и други. На трапезата също могат да се сложат чесън, орехи, мед, вино. Съществува също обичай под масата да се застеле слама, напомняща за Витлеемските ясли.
Обичаят е вечерята да започва рано, като всеки трябва да опита от всички ястия на масата и така ще му върви през цялата следваща година. Трапезата задължително трябва да е кадена – това се извършва от най-възрастния в семейството, който прекадява с тамян най-напред масата, я след това и цялата къща. Така според се прогонват злите сили от дома.
Друг символ от трапезата за Бъдни вечер е питата с късмети, която винаги е кръгла и се украсява с форми от тесто с различни символи за благоденствие. На вечерята питата се разпределя от най-възрастния човек в семейството. Първото парче е за Богородица и починалите, следващото за дома, а останалите са за членовете от семейството. Раздаването трябва да бъде от дясно на ляво, каквато е посоката на живота според разбиранията на българина.
Друг обичай е след края на вечерята всеки човек на масата да си избере орех и да го счупи. Ако орехът е цял и едър, човекът ще е здрав и ще му върви през цялата година. След вечерята всички стават едновременно от масата, но софрата не се вдига, защото се вярва, че починалите ще дойдат.
Според някои разбирания, както мине Бъдни вечер, такъв ще бъде и животът на семейството през следващата година.
Затова ние в Нова Декор ви пожелаваме щастлив празник с най-близките ви хора!