Дата: 15 Апр 2025
Традицията за боядисване на яйца за Великден
Посрещането на Великден е един от най- свещените празници за християните и католиците.
От стари времена по време на великденските празници се събират роднини, близки приятели и празнуват този пролетен празник.
Ще направим кратка разходка и ще се запознаем с различни ритуали по света.
По традиция в България на празничната трапеза се сервират вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, боядисани яйца и козунаци.
За малки и големи най- забавната и весела част е боядисването на великденските яйца. Рано сутринта на Велики четвъртък или в събота се боядисват яйцата. Първото яйце трябва да е червено. Символизира кръвта на Исус Христос, когато е разпънат на кръст. С него върху челата на малките деца се рисува кръст, за да са силни и здрави. Яйцето се пази до следващият Великден.
В Полша домакинствата приготвят красиво украсена великденска трапеза. На нея се слагат студени закуски, цвекло, сладкиши, щрудели . Специално за Великден се приготвя специален хляб „ пасха“ , които се украсява с кръст от тесто.
В Швеция за Великден аранжират домовете си в бяло, зелено и жълто.
На празничната трапеза присъстват великденски яйца, сладкиши и други сладки изкушения. Задължително великденските яйца се правят от картон, като във всяко яйце се поставя красив бонбон.
В Финландия посрещат Великден с традиционния хляб ‚пасха“, като той е с вкуса на чийзкейк от извара и сметана. Също така много от финландците приготвят и сладкото печиво мямми.
В Германия за Великден се пекат подобни на нашите козунаци с много стафиди и се сервира за закуска. Интересна традиция е скриването на яйца, подаръци из целия дом и градина за радост на децата.
В САЩ семействата се събират на обедна гощавка, където се подаряват великденски кошнички пълни с лакомства за малките малчугани.